wtorek, 24 grudnia 2013

Piernik na choinkę Bożonarodzeniową

Hej!
Dzisiaj pokażę Wam, jak zrobić choinkę z ciastek.
Na początek....

Składniki (piernik na 2 choinki):
~1 mniejsze jajo
~160 g mąki
~50 g cukru pudru
~40 g letniego miodu
~1 łyżeczka sody oczyszczonej
~szczypta mielonego cynamonu
~szczypta  mielonych goździków

Przygotowanie lukieru (chyba, ze ktoś woli kupny, kolorowy, jak ja):
Białko jajka wymieszać z cukrem pudrem aż do uzyskania gęstej konsystencji.

Kolejność:
Wszystkie składniki wymieszać, zagnieść ciasto i wstawić go na co najmniej 2h do lodówki (można pozostawić w lodówce nawet do 14 dni). Z ciasta rozwałkowanego na grubość 2-3 mm wykrawać poszczególne części choinki. Blachę do pieczenia natłuścić lub użyć Folii do pieczenia "DELICIA" pierniczki posmarować żółtkiem i piec w temperaturze 150 stopni C do zbrązowienia. Po upieczeniu polać lukrem lub kolorowymi pisakami DO CIAST I BABECZEK i umieścić na stojaczku.

1. Przybory:
~8 foremek w kształcie gwiazdek ---->






~1 foremka (kształt - stojąca gwiazdka) na szczyt choinki  ------>





~1 kwadrat większy, a drugi mniejszy----->






~2 stojaki, podtrzymujące choinkę
+ śrubka  ------->








~2 kółka - małe i duże  ----->
   



2. Ilość pierników potrzebna do ułożenia jednego kompletu:                                      


              















3. Udekoruj ciastka.


4. Jak ułożyć choinkę?
     
 ----->gwiazdkę przykleić małą ilością lukru do gwiazdy niżej położonej
















--------> stojak złożyć na krzyż
(Można zakupić osobno. Art.:631417)


pomysł z:



A tak wygląda moja choineczka ♥ 


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz